DE RISICO'S VAN CROWDFUNDING

Crowdfunding is een term die vaak wordt gebruikt wanneer midden- of kleinbedrijven via een (online) platform eigenhandig financiers, vaak consumenten, proberen aan te trekken om haar doelstellingen te financieren. Met name voor consumenten geldt dat het verstandig is de volgende stappen te volgen om de kans op identiteitsfraude, wanbetaling en het vertrouwen op misleidende / onbetrouwbare informatie, te verkleinen.
 
1. Controleer via de registers van de Autoriteit Financiële Mededinging en de Nederlansche Bank of het crowdfunding-platform een vergunning of ontheffing heeft. Deze vergunning of ontheffing houdt in dat het platform aan bepaalde betrouwbaarheids- en deskundigheidsvereisten voldoet, zoals bijvoorbeeld een klachtenregeling en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
2. Ga na of je voldoende informatie hebt om te kunnen zien of de doelstellingen van een crowdfunding-platform haalbaar zijn. 
3. Ga na via welke constructie het geld wordt geleend of geïnvesteerd.
4. Welke garanties geeft het crowdfunding-platform? Moet het platform bijvoorbeeld het geld terugstorten als bepaalde doelstellingen niet worden gehaald? Dit is een essentiële verplichting.
5. Ga na of het geld aankomt bij het project waar je op inschrijft. 
6. Het risico op wanbetaling is groter wanneer het crowdfunding-platform geen BKR-registaties van haar geldvragers nagaat. Controleer dus of het platform deze check uitvoert.